Szilveszteri malacsült savanyúkáposzta ágyon

Azért jó, mert szilveszter estéjén elég csak bedugni a sütőbe, akkor már sokat nem kell babrálni vele, és ha valaki el tud tekinteni a krumplipürétől, akkor már végképp semmi dolga nincs a vacsorával. (Én nagyra becsülöm hozzá a krumplit, úgyhogy mi szoktunk főzni mellé.)

Végy egy malackarajt! Lényeg, hogy csontos legyen, egybe legyen, friss legyen. Ki lehet csontozni, de akkor is egyben kell hagyni.

A malac  bőrét bevagdossuk, és 24 órával a sütés előtt előkészítjük. Sózzuk,  borsozzuk, fokhagymával jól megtűzdeljük.
A tűzdelés arról szól, hogy helyes késsel lyukakat fúrunk a húsba, és a fokhagyma darabokat jó mélyre bedugdossuk ezekbe a lyukakba. Olyan nincs, hogy elfokhagymázzuk a húst, ellenben ha kevés benne a fokhagyma, akkor nem lesz nagyon ízes.

A borsozást én több színű, frissen őrölt borssal csinálom, ettől szép is lesz majd a sült, nemcsak finom. Néhány babérlevelet is teszek mellé. Jól le szoktam olajozni olivaolajjal a kis sertést, még a kivágott csontokat is.

24 óráig állnia kell, ekkor veszi be jól a sót és az ízeket, az olaj pedig állítólag puhítja.

Római tálba savanyúkáposztát rakunk, erre fogjuk majd ráfektetni a malachúst. Nagyon finom, ha ilyenkor még almadarabokat is rakunk köré.

Először fedő alatt sütjük, amikor pedig puha (kb. 1 óra múlva, de ez a malac méretétől is függ), akkor a fedőt levéve, forgatva és a szafttal időnként locsolgatva pirosra sütjük.

Ilyen lesz:

Egyik évben ezt a malacsültet vidéki barátaimnál készítettük el. Jól be is lakmároztunk belőle este 10 körül, majd elmentünk a szomszédba, ahol egy nagy társaság már dél óta szabad tűzön sütögetett egy egész malacot. Éjfél körül nem bírták tovább, levették a malacot a tűzről, de az még félig nyers volt. Végül a lenyeszetelt malacdarabokat a villanysütőben próbálták ehetőre sütni, de annak se íze, se bűze nem volt. Mert mitől
lett volna? Egy olyan nagy darab húst nem tudnak a fűszerek jól átitatni, az meg édeskevés volt szegény jószágnak, hogy a nyársat forgatók minden tizedik sörkortyot rálöttyintettek, nem a torkukba…

Úgyhogy visszafogottabb családi szilveszterezőknek ajánlom inkább az egyben sült malackarajt… Jobban járnak vele…