Vajas keksz házilag avagy linzer nagyanyáink receptje szerint

Az úgy volt, hogy kaptam fémdobozos Danish Butter Cookies-t, egyszerűbb nevén csak vajas kekszet. A keksz finom volt, elfogyott, a doboz megmaradt, a dobozon a fotók pedig kellették magukat. Úgyhogy nekiálltam vajas keksz receptet keresni. Íme a csodaszép végeredmény:

linzer

A recept a következő:

10 dkg cukor
20 dkg vaj vagy margarin
30 dkg liszt
1 csomag vaníliáscukor
1 egész tojás
1/2 csapott mokkáskanál só
szórásnak cukor és/vagy apróra vágott dió

Az elkészítés menete:

  1. A vajat a liszttel összedzsambásszuk. Nem fog összeállni, de a szakácskönyv szerint mindig így kell kezdeni.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliáscukrot, a tojást és a sót. A sót nem írja a recept, de nagyon szépen árnyalja az ízét, úgyhogy nehogy kimaradjon!
  3. A tésztát betesszük a hűtőbe 1 órára pihenni.
  4. Kivesszük, félbe vágjuk, fél centi vékonyra kinyújtjuk az egyik felét. Azért csak az egyiket, mert egy gáztepsibe csak a fele fog beleférni, és hogy ne kezdjen el melegedni a vaj. A nyújtás igen macerás, mert borzasztóan le akar ragadni, így eléggé alá kell lisztezni.
  5. Kiszaggatjuk a tetszőleges formákat, tepsibe tesszük. Nekem van teflonos sütőpapírom, de egyébként meg ki kell vajazni a tepsit.
  6. A tepsibe rakott formákat meghintjük kristálycukorral és/vagy apróra vágott dióval.
  7. Huss, már mehet is be a sütőbe teljes gázon, és ripsz-ropsz meg fog sülni. A második adag kinyújtásával és szaggatásával még nem is leszünk kész, mire már kisül.
    Vigyázzunk, mert könnyen túlsül!

Aki akarja, lekvárral összeragaszthat belőle kettőt és úgy nyammoghatja, morzsázhatja tele vele a lakást. Jó recept, mert nem túlságosan édes!