Mi az a baking soda? Mi az a baking soda + vinegar?

A „baking soda” jelentése magyarul: szódabikarbóna.

A szódabikarbónát a háztartásban több célra is használhatjuk. Elsősorban a gyomorpanaszokkal küzdők régi „gyógyszere”, de süteményekbe, a sütemény állagának javítása, a tészta „buborékosabbá”, könnyebbé tétele érdekében használják.

A „baking soda + vinegar” a duguláselhárítás egyik igen hatékony házi fegyvere. A szódabikarbóna és az ecet keveréke nagyon makacs dugulásokat is képes elhárítani. A lefolyóba öntsünk szódabikarbónát (akár egy egész zacskónyit), majd öntsük le ecettel. Azonnal pezsegni kezd, fel is habzik. Amikor a pezsgésnek vége, forró vizet öntsünk a lefolyóba.

A szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) rendkívül sokoldalúan használható mind a háztartásban, mind a szépségápolásban és egészségügyben. Íme néhány alkalmazási terület:

1. **Takarítás**:
– Hatékonyan tisztít felületeket, zsíroldó hatású, eltávolítja a szennyeződéseket.
– Eltünteti a kellemetlen szagokat a hűtőszekrényből, szőnyegekről, cipőkből.
– Vízzel pasztát készítve eltávolíthatók vele a makacs foltok.

2. **Egészség**:
– Gyomorégés ellen enyhíti a tüneteket, mivel semlegesíti a gyomorsavat.
– Fogfehérítőként is használható, bár óvatosan, mert károsíthatja a fogzománcot.

3. **Szépségápolás**:
– Bőrradírként használva eltávolítja az elhalt hámsejteket.
– Szagtalanítja a hónaljat, ha természetes dezodorként alkalmazzuk.

4. **Főzés**:
– Sütőpor helyett süteményekhez, hogy lazább legyen a tészta.
– Lágyítja a vízben főtt ételeket, például babot.

Széles körben elérhető és olcsó, ezért népszerű az otthoni praktikákhoz.