Hogyan csináljak rendet a szobámban?

Hogyan csinálhatok rendet a szobámban? Ha óriási nagy a rendetlenség, koszos ruhák és piszkos tányérok hevernek mindenütt, akkor a nagyobb rendrakás csak a második lépés lehet.
A szoba rendszerezése kifizetődő DIY projekt is lehet….

1. Tedd rendbe a szobát. Kezdd el a szoba átszervezési projektet egy kisebb takarítás elvégzésével. Dobd ki a szemetet, tedd a piszkos ruhákat egy szennyeskosárba, és vesd meg az ágyadat. Ez a kezdeti kistakarítás lehetővé teszi, hogy viszonylag tiszta lappal kezdjed a nagyobb átszervezést és rendrakást.
2. Vedd leltárba a holmidat. Miután rendet tettél, kezdd el felmérni, hogy a szobádban mely tárgyakra nincs többé szükség, és tedd azokat egy zsákba, hogy adományként leadhasd valahol.Tedd egy külön zsákba vagy nagy dobozba azokat a tárgyakat, amelyektől nem akarsz megszabadulni – később eldöntheted, hogy megtartod-e vagy sem.
3. Tedd el a tárgyakat. Ha a nem kívánt tárgyakat eltávolítottad az útból, helyezd az összes őrzött tárgyat az őket megillető helyre – az ékszereket az ékszerdobozba, a könyveket a könyvespolcra és a ruhákat a szekrénybe. Azoknál a tárgyaknál, amelyeknek még nincs kijelölt helyük, csoportosítsd a hasonló elemeket, és egyelőre tedd félre őket.
4. Takarítsd le az éjjeliszekrényt. Az éjjeliszekrényeken az idő múlásával különféle tárgyak halmozódnak fel. Dobd ki vagy tedd el azokat a tárgyakat, amelyeket nem használsz naponta. Fontolja meg egy éjjeliszekrény használatát, ha apró tárgyakat tárolhat, és helyet szabadíthat fel az éjjeliszekrényen. Azt is fontolóra veheti, hogy meglévő éjjeliszekrényét lecseréli fiókosra vagy egy kis komódra, ahol elrakhatja a tárgyakat.
5. Tedd rendbe a komód fiókját. Hajtsd össze a kibontott ruhákat, gondold át azokat a ruhadarabokat és kiegészítőket, amelyeket nem hordtál, és hasonló módon csoportosítsd a ruhadarabokat – nadrágot az egyik fiókba, pólót a másikba stb. Fontold meg a fiókelválasztók vagy más komódfiók-rendezők vásárlását, hogy az apró tárgyakat, például a zoknit és a fehérneműt rendben tartsd. Ez segít csökkenteni annak valószínűségét, hogy a ruhák felhalmozódjanak a komódra, vagy értékes alapterületet foglaljanak el.
6. Találd ki és döntsd el a szekrény szervezési rendszerét. Rendszerezd ruháidat a használat gyakorisága, az évszak vagy a szín szerint – ami a te számodra a legésszerűbb. Próbálj helyet tartani a fogasok között. Használd ki a kihasználatlan szekrényteret úgy, hogy a cipők maximális tárolása érdekében helyezz egy cipőtartót a függő ruhák alá. Ha van egy gardróbszekrényed, egy sor tárolódoboz extra tárolóhelyként szolgálhat ruházati cikkek, cipők és kiegészítők számára. A kis szekrényekben nagy hasznát vehetjük a szekrényajtóra akasztható, lógó cipőtároló rendszereknek.
7. Fontold meg a további tárolási megoldásokat. Most, hogy szinte minden a megfelelő helyén és rendezetten van, térj vissza a hasonlóan csoportosított tárgyakhoz, amelyeket még el kell helyezned. Ha sok könyved van, amik számára nincs kijelölt hely, fontold meg egy könyvespolc vagy egy falra rögzíthető polc beszerzését, hogy maximalizáljuk az alapterületet. A rejtett tárolási megoldások kihasználásával maximalizálható az alapterületet. A piacon számos tárolódoboz található, amelyeket kifejezetten ágy alatti tárolásra terveztek. Csinálj extra helyet a szekrényedben úgy, hogy a szezonon kívüli ruhákat az ágy alatti tárolóba helyezed.
8. Intenzív takarítás. Most, hogy a szoba rendezett, itt az ideje a takarításnak. Porszívózd fel a szőnyegeket, mosd fel a padlót, portalanítsd a polcokat és világítótesteket, és törölje le a felületeket.

 

https://www.masterclass.com/articles/how-to-organize-your-room#5-tips-for-organizing-your-room