Duguláselhárítás házilag

Mielőtt duguláselhárítót hívnánk, érdemes még egy próbát tenni az eldugult lefolyóval – feltéve persze, hogy biztosak vagyunk benne, hogy nem valamilyen nagyobb fizikai akadály került az útba (pl. betét, újságpapír stb.). Ezeket a nagyobb, dugulást okozó dolgokat csőgörénnyel fogja tudni kiszedni a duguláselhárító, vagyis egy olyan hosszú, erős rugóval, amit beledugnak a csőbe, majd azt megtekerve a rugó ide-oda ütődve megmozdítja az elakadt tárgyat.

Mi okozza a dugulást és mi az oldószere?

Ez a házi duguláselhárítás alapkérdése. A háztartásban jellemzően a zsíros anyagok és a hozzájuk tapadt hajszálak tudnak dugulást okozni. A mosogatóból érkező mosogatólé eleve zsíros, de a hajbalzsamok és sokféle tusfürdő, kozmetikum is lehet az. Sőt, a textilöblítők is egyfajta zsírként tudnak működni!

A zsíros jellegű dugulás házilagos elhárításához a következőkre van szükségünk:

  • szódabikarbóna (élelmiszerboltokban kapható, 2-3 zacskónyi)
  • ételecet (lehetőség szerint 20%-os)
  • forróvíz

A szódabikarbónából egy egész zacskónyit beleöntünk a lefolyóba, majd ráöntjük az ecetet. Ebből túl sok nem kell, nehogy az összes szódabikarbónát lemossa.

A szódabikarbóna reakcióba lép az ecettel és elkezd pezsegni, felhabzik. Amíg halljuk a pezsgés hangját, hagyjuk állni. Melegítsünk vizet, akár egy egész fazékkal vagy egy nagy vízforralóval, és öntsük a lefolyóba. A forró víz eleve leviszi a zsírt, így van rá esélyünk, hogy a kettő együtt a dugulást is magával viszi.

Ha nem sikerült megoldani a problémát, és a dugulás még mindig fennáll, megismételhetjük a műveletet.

A későbbiekben néhány hetente érdemes karbantartani, és elvégezni ezt a házi lefolyótisztítást, akkor is, ha még nem alakult ki a dugulás.

 

Ha a lakásban lakásfelújítás zajlott, és nem felügyeltük minden percét, könnyen előfordulhat, hogy a vécébe került maradék csemperagasztó… Ha nem öblítették le rendesen, akkor az bizony bele tud kötni a vécécsészébe… Szerencsére itt sem okvetlenül az a megoldás, hogy felszedjük a vécécsészét…

Töröljük ki szárazra a vécét, amennyire csak lehetséges. Ezután háztartási boltban vásárolt savval öntsük nyakon a vécé lefolyó részét, és hagyjuk egy éjszakán át állni. Ha szerencsénk van, a sav feloldja a csemperagasztó maradékát, az elválik a vécécsészétől és egy gumikesztyűvel ki tudjuk szedni.

Ugyanezzel a módszerrel szabadulhatunk meg a vécé aljában lévő vízkőtől is, ami hosszú évek alatt akár több centisre is vastagodhat, ha nem figyelünk oda.