Pergős rizs – házilag, nem zacskóból!

A rizst kimérjük egy bögrében. 2 személynek köretként kb. fél bögre rizzsel számolhatunk. A rizst átválogatjuk, aszerint, hogy mennyire van esély a kis kavicsokra.

3-szor gyorsan átmossuk, nem áztatjuk! Jól leöntjük róla a vizet. Ha tökéletesen ki tud száradni (mert mondjuk rátesszük a radiátorra, vagy kitesszük a napra), akkor a legtökéletesebb! Hiába mondogatják sokan, hogy ettől lesz ragacsos, mert NEM.

Fél bögre rizshez kb. 1 evőkanálnyi olajjal számoljunk: ennyit tegyünk egy jénai tál aljába.

Az olajat kezdjük el melegíteni, tegyünk 2-3 szem rizst az olajba, hogy lássuk, mikor lesz elég meleg. Ha már sistereg, akkor ráöntjük a többi rizst, és keverés mellett elkezdjük pirítani.

A rizs először kicsit letapad, de utána elkezd matt fehérré válni. Amikor már helyenként megjelenik a rizsszemeken a nagyon halvány zsemleszín, akkor már egészen biztosan eléggé megpirult.

A rizs mennyiségének duplája mennyiségű forró vízzel felöntjük. Vagyis a fél bögre rizst egy bögre forróvízzel. Ez a rizsfőzés legkritikusabb pontja, ugyanis a hőálló jénai itt szokott robbanni. Akinél már robbant – és nálam már igen – az vastag aljú lábosban is csinálhatja, lényeg a vastag alj, hogy tartsa a hőt.

Sót, őrölt borsot és apróra vágott petrezselmyet teszünk bele, és megvárjuk, hogy felforrjon. Akkor lecsökkentjük a gázt, és rátesszük a fedőt.

Fedő alatt keverés nélkül alacsony fokozaton 7 percig főzzük, majd lezárjuk, és még 10 percig békén hagyjuk. Ekkor szívja ugyanis magába a maradék vizet.

Ezt az egészet így meg lehet csinálni kb. 30 perc alatt, és nem lesz zacskó íze.