Skip to content
info@percekalatt.hu | +36 20 971 22 32
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Kategória szűrő
Család
Egészség
Hasznos
Házunk
Kertünk
Konyha
Kultúra
Vállalkozás

Továbbiak...

Percekalatt.hu
Primary Navigation Menu
Menu
  • Főoldal
  • Család
  • Egészség
  • Házunk
  • Kertünk
  • Kultúra
  • Konyha
  • Vállalkozás
  • Hasznos

Olasz tészta fajták – és milyen az al dente tésztafőzés?

Dátum: 2019-12-12
Kategória: Konyha
Címkék: főzés, olasz konyha, recept

Sehol sem olyan változatosak a tésztaformák, mint Olaszországban, a legtöbb tészta olasz neve pedig formájára utal. Még a főzési módra is külön szó van: “al dente” (szó szerint a fog alá), ami azt jelenti, hogy a tésztának épp olyan keménységűnek kell lennie, hogy harapni lehessen, vagyis nem szabad túlfőzni. Ami a tészta történetét illeti, a “találmányt” 1295-ben Marco Polo szállította haza Kínából, illetve az araboktól is bekerült egy lasagne szerű tésztaféle Szicíliába. Ez a két esemény vezetett oda, hogy a tésztaételek fogyasztása elterjedt Olaszországban.

Az olaszok a tésztákat legtöbbször valammiféle paradicsomos, olivaolajos szósszal fogyasztják, amelynek neve: “sugo”. Nagyon kedvelik a pesto-t, amely fenyőmaggal, zöldfűszerekkel, olívaolajjal készülő mártás.

A leggyakoribb olasz tészták típusai

Spagetti – a legismertebb olasz tészta, hosszú, hengeres formájú

Cappelletti – apró, töltött kis “derelyék”, két ellentétes sarkukkal egymáshoz ragasztva

Lasagne – tésztalap, amelyet egy jó recepttel a kezünkben nem szükséges előre megfőzni

Tortellini – apró, töltött tészta, hasonlít a cappelletti-hez

Farfalle – “lepke” vagyis kis csokornyakkendő formájú

Rigatoni – csőtészta, amelyen hosszában mélyedések futnak

Ruote – kocsikerék formájú tészta

Fettuccine – “kis szalagok”

Bucatini – hosszú, belül üreges csőtészta

Fusilli – nálunk orsótésztának nevezett, de annál sokkal több “menetet” tartalmazó tészta, máshogy “megtekert spagetti”

Linguine – szélesmetélt, amely olyan hosszú, mint a spagetti

Tagliatelle – szélesmetélt

Pappardelle – szélesmetélt, de még szélesebb, mint a tagliatelle

Paglia e fieno – kétféle színű (zöld és halványsárga) szélesmetélt

Orechiette – kagylótészta, szó szerinti fordításban “fülecske”

Megosztás:

  • Tweet

Related

2019-12-12

Címkefelhő

anyatej arany baba befektetés bútorkészítés házilag bútor méretre csináld magad bútor duguláselhárítás egyedi bútor egyszerűen főzni egészség fejés fog fogászat főzés Google gyerek gyereknevelés gyümölcs hirdetés honlap honlapkészítés házilag háztartás hús kert kertészkedés konyhabútor korpusz lapszabászat marketing mellszívó méregtelenítés panelkonyha recept reklám rezsi seo szobatisztaság sütés takarítás vállalkozás webáruház ötlet üzlet

Honlapszövegírás, minőségi linkek

A Percek Alatt honlap rövid, lényegretörő cikkek gyűjteménye. Amennyiben szeretne Ön is cikket megjelentetni ezen a honlapon, értékes rámutató linket szeretne saját honlapjára, vagy egyszerűen csak szüksége van olyan szövegíróra, aki hasonló szövegekkel felpörgeti az Ön honlapjának a tartalmát, keressen minket! info@sikermarketing.hu

Legutóbbi cikkek

  • Mi az a spam hívás?
  • A legegyszerűbb muffin: meggyes kókuszos
  • Tejberizs főzés egyszerűen – gyümölcsrizs házilag
  • Olasz tészta fajták – és milyen az al dente tésztafőzés?
  • Szilveszteri malacsült savanyúkáposzta ágyon
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Jogi nyilatkozat

Készítette: sikermarketing.hu a Dispatch Wordpress sablon felhasználásával. | © percekalatt.hu 2011 - 2022