A piskóta sütése talán az egyik legegyszerűbb cukrászati művelet, amit egy kis ügyességgel akár egy 10 éves gyerek is meg tud tanulni, és azoknak, akik nem akarnak előregyártott, tartósított, térfogatnövelőkkel kezelt piskótalapért pénzt adni, ideális megoldás.
- vegyünk 4 vagy 6 tojást, attól függően, mekkora tepsink van
- válasszuk szét a tojásokat
- a sárgáját annyi evőkanál porcukorral keverjük össze, ahány tojást használunk, egészen addig, amíg világos vajsárga nem lesz
- a fehérjéket verjük kemény habbá
- gyújtsuk be a sütőt, közepes hőfokon kell majd sütni
- keverjük össze óvatosan, nagy, lapátoló mozdulatokkal a sárgáját és a fehérjét
- adjunk hozzá annyi evőkanál lisztet, ahány tojást használunk
- öntsük bele kivajazott, kilisztezett sütőformába
- tegyük a sütőbe és süssük kb. 30 percig
Megkenhetjük lekvárral, Nutellával, de ha egy kicsit folyósabb csokipudingot főzünk mellé, akkor csokiöntettel is fogyaszthatjuk.
Ha nem fogy el azonnal, és véletlenül megszárad, egészen eredeti, házi babapiskóta ízt kapunk!
…és hogyan lehet még ennél is egyszerűbben, szó szerint habverés nélkül piskótát sütni?
- az egész tojásokat annyi evőkanál cukorral keverjük robotgép segítségével, ahány tojást használunk
- legalább 10 percig járatjuk a robotgépet maximális fokozaton! ha belemártjuk a kanalat a masszába és az nem csöppen le, sőt, még szinte meg is tudjuk fordítani a kanalat, aminek így egy kis „sapkája” lesz, akkor jó
- a robotgép leggyengébb fokozatával hozzákeverünk annyi evőkanál lisztet, ahány tojást használtunk
- kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük
- kb. 30 percig sütjük alacsony fokozaton (8 fokozatos gázsütő 3-4-es fokozata)