A kiwi a táplálkozási szakemberek szerint egy C-vitamin bomba. Íze akkor a legfinomabb, amikor a gyümölcs kissé megpuhult, ám az üzletekben, zöldségeseknél inkább félérett állapotban lehet kapni nyilván azért, hogy a szüret és a fogyasztás közötti időt valahogy átvészelje. Az ilyen kőkemény kiwi nagyon savanyú, íze nem is érvényesül igazán. Ilyen állapotban csak azok szeretik, akik a citromot is képesek kikanalazni a héjából.
Ha csak egyszerűen a konyhaasztalon tároljuk, a kiwi inkább összeaszalódik, megráncosodik, elveszíti folyadéktartalmát – mint ahogy az szegény Ramszesz fáraóval is történt. De van megoldás!
A kiwi utóérlelése
Tegyük a kiwiket egy nejlonzacskóba (polietilén tasakba), tegyünk mellé egy-két almát, és kössük össze a zacskó száját. Az így tárolt kiwi néhány nap alatt kiszáradás nélkül szépen megpuhul, beérik, és ekkor már emberi fogyasztásra is alkalmassá válik.
Természetesen az alma sem fog kárba veszni…