Mihez használható az olívaolaj? Egészséges-e az olívaolaj?

Évek óta a legkülönbözőbb fórumokon hangsúlyozzák az olívaolaj jótékony hatásait, leginkább azért, mert gazdag az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban. Különösen a szív- és érrendszerre gyakorolt kedvező hatást emelik ki, legértékesebbnek pedig a hidegen sajtolt extra szűz olívaolajat tartják.

Ha azonban böngészünk egy keveset az interneten, a következő információkra bukkanhatunk:

  1. főzésre kevéssé alkalmas: az olívaolaj úgynevezett füstölési pontja (hőfok) igen alacsony, vagyis sütésre kevéssé alkalmas. A füstölési pont feletti hőmérsékleten ugyanis káros anyagok szabadulnak fel belőle.
  2. penészt tartalmazhat: a hidegen sajtolt olaj esetében a bogyókon lévő penész belekerül az olajba, amely aztán vizes közegben (gyomorban, bélben) kel életre. Ezáltal rosszullétet okozhat, főleg olyanoknál, akiknek a gyomor-bélrendszere már eleve telített a káros gombákkal.

Az első ok miatt tehát nem ajánlják a főzve fogyasztást, a második ok pedig óvatosságra int a nyersen, salátákban fogyasztáskor…. Se sütve, se nyersen. Döntsön a háziasszony!

Plusz egy „ellenérv”:

Egyes elméletek szerint minden embercsoport szervezete azokat a tápanyagokat fogyasztja szívesen, amely földrajzi területen az a csoport él. Mivel Magyarország nem mediterrán ország, hagyományosan nem él nálunk olajfa, így szervezetünk ezt az olajat akár „ellenségesen” is fogadhatja.

Még pár szó a koleszterinszintről:

A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a koleszterinnek csak kb. 1/3-át vesszük magunkhoz az ételekből, nagyobb részét a szervezet maga termeli. Ha tehát valakinek magas a koleszterinszintje, érdemes utánajárni, miért az. (Ezzel persze nem szeretnénk sugallni azt, hogy szalonnát egyen zsírral, mindössze annyit mondunk, hogy az olívaolaj sem „szent tehén”, nem fog megoldani minden koleszterin problémát!)

 

(Továbbiak az olívaolajról: Wikipédia olívaolaj)

Nem mindig diétás receptjeink itt: a sikermarketing.hu gasztroblogja