Mihez használható az olívaolaj? Egészséges-e az olívaolaj?
Évek óta a legkülönbözőbb fórumokon hangsúlyozzák az olívaolaj jótékony hatásait, leginkább azért, mert gazdag az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban. Különösen a szív- és érrendszerre gyakorolt kedvező hatást emelik ki, legértékesebbnek pedig a hidegen sajtolt extra szűz olívaolajat tartják. Ha azonban böngészünk egy keveset az interneten, a következő információkra bukkanhatunk: főzésre kevéssé alkalmas: az olívaolaj úgynevezett füstölési pontja (hőfok) igen alacsony, vagyis sütésre kevéssé alkalmas. A füstölési pont feletti hőmérsékleten ugyanis káros anyagok szabadulnak fel belőle. penészt tartalmazhat: a hidegen sajtolt olaj esetében a bogyókon lévő penész belekerül az olajba, amely aztán vizes közegben (gyomorban, bélben) kel életre. Ezáltal rosszullétet okozhat, főleg olyanoknál, akiknek aTovább →