Bútorkészítés házilag. Mire van szükségem hozzá?

A bútorkészítés ugyan egy külön szakma – ahogyan a szakács is – mégis megbirkózhatunk a feladattal otthon is.

Érdemes először egy egyszerűbb polcon kezdeni a tanulást, aztán jöhet a komód, a gardróbszekrény. Tapasztaltabb „csináld magad” bútorkészítők megbirkóznak már akár egy konyhabútor elkészítésével is.

Mire van szükségem, hogy házilag készítsek bútort?

  1. egy pontos mérőszalagra
  2. egy csavarbehúzóra, vagy csavarhúzóra, ha lamellóval rögzítem az elemeket, akkor egy szorítóra is. Itt jegyeznénk meg , hogy a lamellózás nagyon esztétikus, hiszen nem látszik majd az elkészült bútoron a csavar feje (bár ezen is lehet segíteni csavartakaró matricával, ami bármely lapszabászatban elérhető). de hibázás esetén vagy esetleges elemcserénél nagy gondot okozhat annak szétszerelése.
  3. egy pontos, jól kiszámolt tervre.

Ha mindez megvan, és még rajzot is készítettünk, akkor jöhet az anyagkiírás a házilag készített bútorhoz.

Az egyes elemek kiírásakor az élzáró anyagok vastagságára nagyon oda kell figyelni, hiszen ha vastag ABS élzárót tetetünk fel, annak vastagsága 2mm, ami egy alkatrésznél két oldalon már 4mm! A vékony élzárók vastagsága (0,3mm) elhanyagolható.

A nem látható élekre nem feltétlenül kell élzárót rakatni, hacsak nem nedves helységbe kerül a bútor, hiszen itt a bútorlap lapanyaga látszik, és az bizony hamar reagál a levegő páratartalmára.

Polcokat, hátfalakat érdemes 1 mm-el kisebbre vágatni, így könnyebb lesz beépíteni a helyükre.

A legtöbb lapszabászat nettó vágási méreteket kér (az ABS levonásával)!

A lapszabászatban, ahol majd levágatjuk a bútorlapot, kapunk csavart, polcrögzítőt és még néhány jó tanácsot, ami esetleg most itt kimaradt volna.