Kozmetikai fogászat, esztétikai fogászat – mi az?

Mi az a kozmetikai vagy esztétikai fogászat?
A kozmetikai fogászat általában olyan fogorvosi munkára utal, amely javítja a fogak, ínyek és / vagy harapás megjelenését (bár nem feltétlenül a funkcionalitást).

A kozmetikai fogászat elsősorban a szín, helyzet, alak, méret, illesztés és az általános mosoly megjelenésének javítására helyezi a hangsúlyt.

Számos fogorvos “kozmetikai fogorvosnak” nevezi magát, tekintet nélkül sajátos végzettségükre, szakterületükre, képzettségükre és tapasztalataikra ezen a területen. Ezt etikátlannak ítélték, amelynek elsődleges célja a betegek felé irányúló marketing. Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége nem ismeri el a kozmetikai fogászatot a fogászat hivatalos speciális területeként. (Wikipedia)

Milyen területei vannak az esztétikai fogászatnak?

fogfehérítés

A fogfehérítés lehet otthoni, de végezheti a fogorvos is, különleges anyagokkal.

A lézerfehérítés olyan fogfehérítés, amelynek során az ínyt gumival borítják, és fehérítőszert visznek fel a fogakra. Ezután egy argon lézer sugarat, amelynek célja a fehérítés folyamatának felgyorsítása, rávetítik a fogakra. Ez a lézer aktiválja a fehérítőszert és világossá teszi a fogak színét. A lézerfehérítésről azt állítják, hogy hatszor hatékonyabb a fogfehérítésben, mint más eljárások.

fog formájának megváltoztatása

A fogzománcból való csiszolással változtatható a fog formája (pl. apróbb letörések javítása)

ragasztás

A ragasztás egy olyan eljárás, amelynek során egy zománcszerű fogászati ​​kompozit anyagot felviszünk a fogak felületére, alakítják ki őket, megszilárdítják és polírozzák.

fogászati híd

A híd egy-egy kiesett (kihúzott) fog pótlására szolgál.

fogászati héj

A fogászati héj egy hajszálvékony lemezke, amelyet a fog felszínére ragasztanak. Eltüntethetik a réseket, megváltoztathatják a fogak színét

implantátum

Hiányzó fog pótlására szolgál. A fogászati híddal szemben – amelyhez a szomszédos

fogíny emelés

Az íny szövetének és esetlegesen a csontoknak olyan korrekciója, amely megváltoztatja az íny formáját.

 

Felhasznált forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cosmetic_dentistry