Hogyan jelentkezzek állásra?

Sokkal egyszerűbb az állásra jelentkezni, ha ismeri a folyamatot, és tisztában van azzal, ami az Ön számára szükséges. Ha tudja, mire számíthat, akkor könnyebben elkészítheti a jelentkezést, és gyorsabban elhelyezkedhet.

Kutassa a szervezetet, gyűjtsön információt!

A munkaadók úgy tekintenek a kutatás bizonyítékaira, mint az Ön szerep iránti érdeklődésének tükrözésére. A kutatás abban is segít eldönteni, hogy megfelel-e a cégnek, és hogy értékei és szakmai érdeklődési köre megegyezik-e.

A kutatást a következőkre használhatja fel:

 • álláspályázatában mutassa be a munkáltatóval kapcsolatos ismereteit
  tudják, milyen válaszokat keresnek az interjúkon
 • segít a szervezettel való kapcsolattartásban a jelentkezési folyamat során.

Tekintse meg a szervezet weboldalát, a közösségi médiát, az éves jelentéseket, a reklámokat, a kiadványokat vagy a médiában. Ha nagy szervezetről van szó, akkor az interneten is találhat információkat arról a területről vagy csapatról, amelyben dolgozni fog.

A következőket nézze meg:

 • a szervezet értékeit, küldetését és céljait
 • történelem, méret, pénzügyi helyzet, tervek és irányok
 • termékek, szolgáltatások, ügyféldemográfia és versenytársak
 • olyan aktuális kérdésekről, mint a kulcsfontosságú kezdeményezések vagy a vezető munkatársak.
  Azt is megtudhatja, hogy a szervezet milyen elvárásokat támaszt (öltözködési szabályok, munkaidő, munkanormák vagy magatartás), vagy hogyan kezeli és ismeri el a teljesítményt.

A jelentkezés megkezdése előtt tekintse át a munkákat

Olvassa el az összes dokumentumot, hogy megértse a szerepkört, és azonosítsa azokat a kulcsfontosságú dolgokat, amelyeket el kell mondania a jelentkezésében. Felmérheti, mennyire lehet sikeres a különböző pozíciókban úgy, hogy áttekinti készségeit, karrierjét, valamint a munkaadókkal megosztott céljait és értékeit. Ne féljen felvenni a kapcsolatot a kapcsolattartókkal, ha többet szeretne megtudni a pozíciókról.

Ha biztos abban, hogy a munkakörben és a munkáltatónál szeretne dolgozni, és megfelel a kritériumoknak, készen áll a jelentkezés megkezdésére.

Készítse elő a jelentkezését

Mindent tüntessen fel, amit a munkáltató kér a jelentkezésében. Ez megmutatja, hogy megérti, mi szükséges a munkához, és képes követni a meghatározott feladatokat. Sok munkáltató figyelmen kívül hagyja a jelentkezését, ha nem teljesítette az összes kiválasztási kritériumot.

Valószínűleg a következőket kell tartalmaznia:

 • egy kísérőlevél
 • önéletrajzát vagy önéletrajzát referenciákkal
 • nyilatkozat a kiválasztási kritériumokról
 • az álláshirdetésben szereplő dokumentumok vagy átiratok összes másolatát.
  Egyes esetekben a munkáltató munkaportfóliót kérhet, vagy munkaválasztási teszt segítségével szűri ki a jelentkezőket.

Gondoljon a munkáltatóra!

A munkaadók a folyamat minden szakaszában azt vizsgálják, hogyan csökkenthetik az elbírálandó kérelmek számát, hogy egy kis számú minőségi jelölt közül választhatnak. Lehet, hogy több száz pályázatot kaptak egy állásra, és csak kevés idejük van a jelöltek kiválasztására és néhány emberrel való interjúztatásra.

Könnyítse meg a munkáltatók számára, hogy kiválaszthassák Önt az általuk meghatározott kritériumok figyelembevételével, és benyújtsák az összes dokumentumot és űrlapot, amelyet az álláshirdetésekben kérnek. Használja a hirdetést, és gondolja át, hogyan fogja a kiválasztási testület összehasonlítani Önt más jelöltekkel készségei, ismeretei és tapasztalatai alapján.

Lépések az álláspályázat benyújtása után

Attól függően, hogy melyik cégnél jelentkezik dolgozni, a jelentkezéssel kapcsolatos visszajelzési határidők eltérőek lehetnek. Eltarthat néhány hétig, amíg megtudja, hogy lesz-e interjúja, és néha a felvételi folyamat elhúzódhat olyan okok miatt, amelyeknek semmi közük a szerepre való alkalmasságához. Például előfordulhat, hogy több embernek is véleményeznie kell az új felvételek jóváhagyásához, előfordulhat, hogy a személyzet szabadságon van, vagy más projektek sürgős figyelmet igényelnek.

Előfordulhat, hogy felgyorsíthatja a folyamatot, ha köszönő e-maileket küld, miután visszajelzést kap a munkaadóktól. Legyen proaktív, amikor meghallgatja a munkáltatót, és megkérdezi, van-e még valami, amit tud nyújtani, vagy ellenőrizze, hogy mit kell tennie a következő lépésben.

Keressen tovább, és fogadjon el jó ajánlatokat

Tartsa kordában idegeit azáltal, hogy több lehetőséget figyel, kapcsolatokat épít és más állásokra jelentkezik. Ha ajánlatot kap álmai állására, vagy a szakterületére versenyképes pozícióra, fogadja el!

 

https://www.csu.edu.au/current-students/your-career/prepare-job-application